Cu siguranta, cand vine vorba de inchiriat o masina, pretul acesteia este unul dintre cei mai importanti factori de decizie.

Daca am stabilit foarte bine durata de inchiriere si necesitatile pentru confort, siguranta si alti factori care influenteaza decizia noastra, ne vom indrepta atentia catre pret, pentru a vedea daca ne incadram in bugetul alocat pentru inchirierea unui autovehicul.

In continuare vom incerca sa raspundem cat mai bine la intrebarea „Cat costa sa inchiriezi o masina?”

Costul inchirierii unei masini in functie de tipul acesteia

Prima clasificare pe care o facem este in functie de tipul masinii si anume ce tip de masina dorim sa inchiriem o Berlina, un Coupe, un Break, un SUV sau un Van. Pretul inchirierii unei masini difera foarte mult de tipul acesteia, dar si de dotarile pe care masina le ofera. Astfel, o masina de lux cu dotari de ultima generatie, cu siguranta va costa semnificativ mai mult decat o masina din clasa low cost. Mai jos este reprezentat intervalul de pret pentru fiecare tip de masina, coform listelor de preturi de la firma ProRentACar din Cluj Napoca.

Tip masina Interval pret
Berlina 13 – 90 euro
Break 20 – 59 euro
Hatchback/Coupe 17 – 36 euro
SUV 39 – 69 euro
VAN 45 – 80 euro

Costul inchirierii unei masini in functie de perioada

Un alt factor de care trebuie sa tinem cont este perioada pentru care dorim sa inchiriem. Astfel, cu cat perioada de inchiriere este mai mare, pretul se modifica invers proportional, adica scade.

Pentru o intelegere mai buna a acestui proces, caracteristic oricarei firme de inchirieri auto, vom lua un exemplu.

Dorim sa inchiriem un autoturism Dacia Logan, pretul de inchiriere al acesteia variaza in functie de numarul de zile conform tabelului de mai jos:

Masina 1 – 3 ZILE 4 – 10 ZILE 11 – 20 ZILE 21 – 365 ZILE
Dacia Logan 22 euro 18 euro 16 euro 13 euro

Ce este garantia si cat este cuantumul acesteia

Pentru a inchiria o masina orice companie de acest profil recurge la pastrarea unei garantii pentru a se asigura in cazul producerii unor eveimente neplacute, daune sau accidente. Astfel, in momentul incheierii contractului trebuie sa platim si o garantie, care constituie un depozit pastrat de companie si care va fi returnat in momentul in care returnam masina in stare intacta.

Cuantumul acesteia depinde foarte mult de tipul masinii, de valoarea acesteia. Cu cat valoare unei masini este mai mare, cu atat si garantia perceputa va fi mai mare, dar nu este egala cu valoarea masinii. Spre exemplu, ProRentACar este unul dintre operatorii cu cele mai mici garantii percepute din piata, astfel ca, pentru un autoturism Dacia Logan se percepe o garantie de 100 de euro, iar pentru un autoturism Audi A6 o garantie de doar de 300 de euro.

Alte taxe percepute pentru inchirierea unei masini

Pe langa costul propriu zis platit pentru inchirierea unei masini, in general companiile mai percep si alte costuri cum ar fi:

• taxa de predare, in cazul ProRentACar predarea masinii pe raza municipiului Cluj-Napoca sau in incinta Aeroportului International din Cluj Napoca, de luni pana duminica intre orele 08:00 – 20:00 este GRATUITA, inafara acestui program orar se va percepe o taxa modica de 10 EURO pentru preluarea sau predarea autovehiculului
  • taxa pentru dotarile suplimentare (GPS – 2 euro/zi, scaun copil – 2 euro/zi, etc)
  • taxa daca masina este predata murdara (30 de lei)

Aceste taxe pot sa difere in functie de compania de la care se inchirieaza masina. Taxele exemplificate in acest articol sunt cele percepute de prorentacar.ro si pot sa difere de la o firma la alta.

In pretul de inchiriere al unei masini de la Pro Rent a Car sunt incluse urmatoarele taxe:

• asigurare RCA
  • asigurare Casco (cu franciza)
  • Rovinieta
  • taxa aeroport

Cat costa concret sa inchiriezi o masina?

Pentru a intelege si mai bine care este costul pentru inchirerea unei masini, revenim cu un exemplu concret. Am ales varianta cea mai ieftina, adica inchirierea unei masini Dacia Logan. Pentru o familie care are un copil si doreste sa inchirieze masina pentru 4 zile costul final va fi conform tabelului de mai jos.

Tip taxa Valoare
Taxa inchiriere 18 euro/zi x 4 zile = 72 euro
Taxa scaun copil 2 euro/zi x 4 zile =  8 euro
Garantie* 100 euro
Total 80 euro + 100 euro ( garantie)

*Garantia se va returna in momentul in care este predata masina

In conculuzie, daca o familie cu un copil doreste sa inchirieze o masina din Cluj Napoca, pentru 4 zile, trebuie sa plateasca aproximativ 80 de euro pe toata perioada. O suma modica in comparatie cu beneficiile aduse de a avea un autovehicul cu care sa va deplasati oriunde si oricand.

Speram ca acest articol sa fie unul de ajutor si va asteptam sa ne urmariti in continuare pentru mai multe informatii utile despre inchirierea masinilor.