Cand avem nevoie de cauciucuri/anvelope de iarna?

In conditii de carosabil umed, polei sau zapada este foarte important pentru siguranta noastre si a celorlalti participanti la trafic sa ne echipam autovehiculul cu anvelopele corespunzatoare sezonului rece. Cauciucurile de iarna sunt special concepute pentru a oferi masinilor o aderenta mai buna in conditii meteo nefavorabile.

Cauciucurile de iarna sunt o investitie absolut necesara , pe langa faptul ca ne ofera o siguranta sporita, ele ne scutesc si de plata unor amenzi.

Legislatie ce prevede dotarea autoturismelor cu anvelope de iarna

Conform legislatiei in vigoare (Ordonanta Guvernului nr. 5/2011, aprobata prin Legea nr. 161/2011), soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

In legislatia actuala nu este prevazut nici-o perioada a anului in care masinile trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna, asadar, in conditiile in care utilizam autoturismul pe un drum public cand temperaturile ating valori negative, avem obligativitatea de a avea masina echipata corespunzator.

Astfel, am spulberat un mit conform caruia masinile trebuie sa aiba anvelope de iarna incepand cu 1 noiembrie, 15 noiembrie sau alte date transmise din vorba in vorba, care nu au nici o baza legala, actuala.

Intr-o forma mai veche a prevederilor legate de obligativitatea echiparii autoturismului cu cauciucuri de iarna a fost prevazuta perioada „noiembrie-martie”, insa odata cu modificarile aduse acestei legi, legislatia actuala nu mai specifica un interval de timp in care avem aceasta obligativitate.

amenzi contraventii sanctiuni anvelope de iarna

Sanctiuni si contraventii: Cat primesc amenda daca nu am cauciucuri de iarna?

In cazul in care nu sunt respectate prevederile OUG nr. 5/2011 privind echiparea autoturismului corespunzatoare pentru circulatia pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, conducatorul auto este pasibil pentru urmatoarele sanctiuni:

– retinerea certificatului de inmatriculare si
– amenda din clasa IV de sanctiuni, intre 9 si 20 puncte de amenda, intre 1305 si 2900 RON amenda, cf. calcului punctului de amenda din 2017. Clasa IV de amenzi sunt incadreaza cele mai mari amenzi, sigur nu vreti sa fiti surprinsi cu o astfel de amenda!

In concluzie, legislatia romana in vigoare prevede ca indiferent de perioada anului in care ne aflam este obligatoriu sa circulam pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, cu un autoturism dotat cu anvelope de iarna.

Cate cauciuri de iarna trebuie sa am, 2 sau 4? Pe toate rotile?

Autoturismele si autovehiculele cu masa totala de pana la 3,5 tone trebuie sa aiba anvelope de iarna pe toate rotile! Cele de transport marfa sau transport persoane, trebuie sa aiba anvelope de iarna pe axele de tractiune sau cu lanturi in conditiile in care carosabilul este acoperit de zapada.

lanturi zapada camioane tiruri autobuze

Lanturi si echipamente antiderapante? Cand si cum?

Aceeasi ordonata prevede sanctiuni doar pentru vehiculele care transporta marfa si au masa mai mare de 3.5 tone, dar si pentru autovehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri trebuie sa aiba montate lanturi pe rotile de tractiune. Totusi, utilizarea lanturilor pe portiuni de drum neacoperite de zapada pot atrage sanctiuni de peste 1.000 de euro si obligarea soferului la plata reparatiilor carosibilului distrus. Masini mici nu au obligatia de a purta lanturi, dar daca veti deplasa in zone montane, asigurati-va ca le aveti la indemana ca sa nu ramaneti inzapeziti.

Ce tip de cauciucuri sunt acceptate si cum sunt marcate acestea?

Pentru a ne asigura ca nu o sa avem probleme de natura contraventionala sau cu siguranta in trafic trebuie sa echipam autoturismul cu tipurile de cauciucuri specificate in legislatia ca fiind acceptate. Dar care sunt acestea? Cum le putem recunoaste?

Conform Ministerului Transporturilor sunt acceptate cauciucurile care au inscriptionate pe ele unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia „all seasons”. Totusi, daca acestea din urma, au marcajul specific anvelopelor de iarna prezentat mai sus sunt acceptate ca fiind potrivite.

Pe unele cauciucuri ve-ti vedea inscriptionat si piscul alaturi de fulgi de nea, care reprezinta un marcaj facultativ adaugat de producatori, dar neomologat de lege in Romania. Acesta inscriptie semnifica faptul ca anvelopele ofera performante superioare pe timp de iarna, dar, fara inscriptii cu literele M si S in formatele prezentate mai sus, acestea nu vor trece neamendate de catre un control al politiei.

Cine poate sa verifice daca masina este echipata corespunzator pentru iarna?

1. Politie rutiera poate opri, verifica si sanctiona toate autovehiculele
  2. ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier) verifica toate autovehiculele cu peste 3.5 tone, preluand in acest sens atributiile: ARR (Autoritatii Rutiere Romane), RAR (Registrului Auto Roman) si pe cele ale CNADNR (Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania).
  3. Politia locala NU POATE verifica daca vehiculele sunt echipate corespunzator OUG nr. 5/2011.

Observatie! Trebuie sa va asigurati si ca anvelopele de iarna echipate pe masina corespund dimensiunilor din talonul masinii, altfel riscati retinerea acestuia.

Toate autoturismele din flota noastra sunt echipate cu anvelope de iarna noi, iar la cerere putem sa va oferim si lanturi de iarna daca doriti sa calatoriti in statiunile montane.

Incheiem cu un exemplu de asa nu! Cum NU se monteaza lanturile pentru vehiculele cu tractiunea pe puntea spate:

bmw lanturi cauciucuri