Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa inchiriezi o masina? Am pregatit pentru tine un articol descriptiv care te va ajuta sa identifici toti pasi necesari pe care trebuie sa ii realizezi pana in momentul cand intri in posesia autoturismului

1. Gasirea unei firme de inchirieri auto

Pentru a gasi o firma de inchirieri auto in locatia dorita de catre tine, este de ajuns sa cauti pe Google dupa expresia „inchirieri masini” + locatie (de exemplu: inchirieri masini Cluj) sau dupa „rent a car” + locatie si asa veti descoperi o lista cu firmele care se ocupa cu inchiriat masini din zona dorita.

Dupa ce Google a returnat o serie de rezultate, tu trebuie sa faci alegerea potrivita in functie de nevoile tale.

2. Cum aleg firma de la care inchiriem masina

Odata parcursa prima etapa, cu siguranta ai gasit o lista destul de vasta de companii care inchirieaza masini in orasul dorit. Urmeaza etapa de alegerea a acesteia, iar in aceasta etapa trebuie sa iei in calcul mai multi factori pentru a te asigura ca ai facut alegerea potrivita. Pe langa pret, mai trebuie sa fi atent la:

• experientele altor clienti cu firma respectiva (cu siguranta, daca vei cauta pe Google detalii despre companie, vei gasi parerile altor clienti despre aceasta in postari si review-uri pe forumuri, bloguri, Facebook, Google)
  • alte taxe aditionale percepute in afara de cea de inchiriere (ex: taxa pentru avariere, taxa de locatie, taxa pentru ridicarea si predare automobilului in alte locatii, taxa pentru calatoriile in alta tara)
  • limita de kilometri (unele firme limiteaza numarul de kilometri parcursi cu masina pe durata contractuala)
  • combustibilul (cum se procedeaza cu combustibilul?)

3. Rezervarea unei masini

Dupa ce ai facut alegerea cu privire la firma de la care doresti sa inchiriezi masina, urmeaza etapa de rezervarea a acesteia.

De obicei exista doua variante pe care poti sa le utilizezi, sa faci rezervarea online sau prin intermediul telefonului. Pentru rezervarile facute telefonic, trebuie sa clarifici toate aspectele cu privire la procesul de inchiriere. In acest sens, majoritatea firmelor din domeniu sunt dispuse sa va trimita detaliile complete prin intermediul email-ului. In cazul rezervarilor online este indicat sa cititi cu atentie sectiunea „Termeni si conditii”. In cazul in care nu gasiti toate detaliile dorite, nu ezitati sa luati legatura cu unul dintre reprezentantii firmei. Tot in acest caz, rezervarea online trebuie sa fie urmata de catre confirmarea telefonica din partea firmei de inchirieri, pentru a te asigura ca aceasta este una valida. De acest ultim proces se vor ocupa chiar ei.

4. Semnarea contractului si preluarea masinii

De ce documente este nevoie?

• carte de identitate si/sau pasaport
  • permis de conducere

La ce trebuie sa fii atent?

In momentul semnarii contractului, va trebui sa citesti cu atentie toate clauzele acestuia, pentru a te asigura ca o sa beneficiezi de serviciul dorit si nu o sa ai parte surprize neplacute, cum ar fi taxele aditionale de care nu ai fost instintat.

Tot in momentul semnarii contractului trebuie sa te asiguri ca ai verificat cu atentie masina aleasa, astfel incat aceasta sa corespunda cu ceea ce este specificat in contract, sa nu fie avariata, iar daca observati zgarieturi sau avarii sa i le aratati reprezentatului firmei. Adeseori se poate intampla ca masina sa fi fost zgariata de un fost client de-al lor, iar tu ai putea fi tras la raspundere.

5. Predarea masinii

In cazul unui contract de inchiriere a unei masini, predarea obiectului care face natura contractului reprezinta ultima faza a acestuia, daca pe parcurs nu apar situatii neprevazute (exemple: furt, defectiuni, avarii, contraventii, etc). Astfel, masina trebuie returnta in aceleasi conditii in care a fost primita, detalii prevazute si in contractul de inchiriere incheiat intre parti.