In articolul precedent „5 Pasi Simpli: Ce trebuie sa faci ca sa iti inchiriezi o masina?” am atras atentia despre faptul ca, in momentul inchirerii unei masini, trebuie sa fim foarte atenti la toate clauzele specificate in contractul de inchiriere a autovehiculului. Asadar, pentru a intelege mai bine clauzele unui contract de inchiriere auto, va oferim un exemplu, pe care o sa il explicam in detaliu.

Contract inchiriere auto – La ce trebuie sa fim atenti?

1. Datele de identificare a masinii care face obiectul contractului

– trebuie sa fim atenti daca datele trecute in contract corespund cu cele ale masinii. Sectiunea aceasta de obicei cuprinde urmatoarele campuri:

Date identificare inchiriere auto

2. Clauze privind predarea – primirea autovehiculului

– in aceasta sectiune vor fi specificate clauze precum: data pana la care se poate face de predarea, locul predarii si eventuale taxe suplimentare in cazul in care nu sunt respectate, conditiile de predare – primire.

Clauze predare - primirea auto inchiriat

3. Conditiile de folosire

– conditiile de folosire ale autovehiculului trebuie citite cu atentie, deoarece orice incalcare a acestoara atrage culpa „locatarului”, pentru eventualele daune sau avarii produse. Asadar, trebuie sa fim atenti la:

• scopul folosirii
  • varsta minima necesara
  • limita de km impusa
  • situatiile in care poate fi utilizata masina
  • termenii si conditii legate de eventuale incidente sau pagube

Conditii de folosire masina inchiriata

4. Conditii generale de asigurare

– in aceasta sectiune a contractului de inchiriere auto sunt specificate conditiile generale cu privire la asigurarea autoturismului, dar si posibilitatea achizitionarii dupa caz a unei polite de asigurare extinse, care sa asigure o gama mai larga de posibile avarii. In functie de compania de inchirieri auto, aceasta sectiune poate sa ia diferite forme si sa contina diferite clauze. Mai jos regasiti un exemplu pentru a astfel de sectiune:

Conditii asigurare inchirierii masini

5. Pretul

– se va specifica exact pretul de inchiriere al autovehiculului in functie de metoda agreata de catre parti (in general se foloseste metoda taxarii/zi de folosinta, dar sunt companii care taxeaza si pe km parcursi). Tot in aceasta sectiune se va specifica si metoda de plata, conditiile de utilizare a combustibilului si taxa pentru o eventuala lipsa a acestuia.

Pret inchiriere masina

6. Costuri suplimentare

– pe langa costul perceput pentru serviciul propriu zis, firma de inchiriere auto poate sa perceapa si alte costuri suplimentare precum:

• taxe aditionale pentru contractele incheiate in anumite locatii (aeroport);
  • taxe / penalitati pentru intarzierea la predarea autovehiculului;
  • taxe pentru depasirea numarului de km specificat in contract;
  • amenzile, penalitatile provocate de incalcarea legilor de circulatie ce vizeaza autovehiculul vor fi supartate de catre „locatar”;
  • taxe pentru pierderea / deteriorarea documentelor / cheilor masinii;
  • taxe pentru predarea necorespunzatoare a masinii.

Costuri suplimentare cand inchiriem masina

7. Durata contractului

– in aceasta sectiune vor fi specificate intr-o forma exacta numarul de zile de inchiriere, data si ora de incepere, data si ora de predare, posibilitatea sau nu, de a prelungiri contractul si cuantumul penalitatilor in caz de intarziere.

Durata contract inchiriere auto

8. Obligatiile partilor

– in aceasta sectiune vor fi specificate drepturile si obligatiile partilor. Acestea pot varia foarte mult in functie de compania de inchirieri masini si va sfatuim sa cititi cu atentie pentru a va scuti de ulterioare surprize neplacute.

Am atins in mare principalele puncte care necesita o atentie sporita atunci cand dorim sa incheiem un contract de inchiriere auto. Desigur, acest contract de inchiriere auto, utilizat ca material/exemplu in cadrul articolului, poate lua diverse forme de la o companie la alta.